Page 1 of 4 1 2 3 4 >
Lehetőségek
Szavazz a témára
#60149 - 2005-03-14 06:07:45 Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni?
Robi Offline

az elméleti gyúrós
*****

Regisztráció: 2000-06-13
Üzenetek: 7636
Lakhely: Szeged
Egy másik topicban, (egészen pontosan itt ) kialakult, már nem elõször, egy nagyon kemény vita arról, hogy mit írnak a könyvek, és arról, hogy mi a tapasztalati jó.

Sok "klasszikus" könyv, és a klasszikus edzõi módszerek azt mondják, hogy diéta/szálkásítás alatt kisebb súllyal több ismétléssel kell/kellene edzeni (szemben azzal a dogmával, hogy tömegelés alatt meg naggyal).

ITT!!!! Mondom IT!!!! és BESZÉLJŐeK MEG, végre, hogy akkor most mi a jó. keressen mindenki aki hozzá akar szólni a témához, egy pro vagy kontra cikket vagy véleményt, vagy gyakorlati tapasztalatot.


Idézet:
Ne haragudj Robi, de ezekután tényleg megvan a véleményem az egész fórumotokról. Azér az, hogy lefaszozzuk a másikat, szerintem arra még az sem jogosít fel senkit, hogy mit meg mennyit csinál neked ingyen. De ha neked ez tetszik, akkor sajnálom.

És ugye jó lenne, ha ezt a fenti dolgot elkerülnénk. Beszéljenek az érvek. Miért és miben tévednek a klasszikus tankönyvek??? Tévednek-e egyáltalán? Hiszen többezren sikeresen alaklunak át a nagy ismétlésszám módszerével is... Beszéljük meg, de ha lehet anyázás nélkül.


------------------------------------------------------
Az én gondolatom a témáról az, hogy az edzés típusának, tehát annak, hogy kisebb súly több ismétlés, vagy nagyobb súly kevesebb ismétlés más szerepe van attól függõen, hogy milyen szinten van a használó.

Egy versenyszinten felkészült testépítõ atléta, amikor diétába kezd, akkor fokozatosan de a végére elég grasztikus mértékben megvonja a kalóriákat. Elsõsorban a szénhidrátok megvonása jelent nála egy érezhetõ erõszintbeli csökkenést. A magas ismétlésszámú pumpáló edzést az én ismeretem szerint ide, a diéta végén lévõ edzésekre alkalmazták.

Természetesen egy 16-18% testzsírú egyénnek még egészen más stratégiát kellene követnie a zsírégetéskor. Egyrészt, mert még sokkal több múlik abban az állapotban a jól belõtt diétán, mint az edzés típusán. de mindenki, aki diétázik, azaz éhezik magyarán, kalóriát von meg magától, az erõben gyengül. a mérték változó lehet, de mindenképpen gyengül. a gyengülése pedig óhatatlanul az edzése átalakítását vonja maga után.


Pár jó kis cikk: http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_25_dsl_043_testzsir_es_testkompozicio.php

például a CKD-ben (ami hetente történõ szénhidrát ürítést, majd visszatöltést takar nagyon tömören és röviden) az edzések típusa függ attól, hogy üríted a glikogént vagy töltöd vissza: http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_05_mrk823_ultimate_diet2.php

szóval nem minden fehér és egyértelmû ebben a kérdésben.

például: http://www.bodybuilding.com/fun/randy7.htm
itt az a konklúzió, hogy az izom égeti a zsírt nemedzés közben is, de máshol meg azt mondják, hogy ezt az eddigi kutatások túlbecsülték, és nem is annyira).


És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a wellness gépek és zsírégetõ kardió-programjaik akkor most jók, vagy nem jók? Milyen kardió a jobb, az unalmas 2órás, vagy az intenzitásában ciklikus de rövid? Itt is számtalan vita és ellentmondás van kutatások között.

http://www.testmester.net/index.php?page=3&idx=343
de van aki High Octane (magas oktánszámú) http://www.bodybuilding.com/fun/mahler37.htm kardiót javasol... (mások szerint egyenes út az izomlebomláshoz)
de mondjuk kevés helyen van leírva nagy okosság: http://www.bodybuilding.com/fun/fitchett1.htm (azt csinálsz amit akarsz, gondolom az szerzõn mint illusztráción egy kis winstrol vagy humán is alakított ehhez a szálkássághoz)

és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a "köredzés" az súlyzós vagy kardió edzésnek minõsül: http://www.bodybuilding.com/fun/benblack7.htm (csak egy a sok példából)

az étkezés is része az egésznek.

http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_05_mrk823_dieta_a_valosagban.php

http://www.bodybuilding.com/fun/babyboom22.htm (kardió és étkezés tanulság)

de valahogy mindig oda lyukadunk ki, hogy egy internetes fórum kevés ezen témák megvitatására, mert pl. nincs mért, naplózott eredmény, de még csak egy példa se, senki közülünk nem vezet egy tisztességes naplót ahhoz, hogy mérésekkel támassza tapasztalatát alá (én vezettem, de elbuktam, nem lett tapasztalat belõle - ebbõl is látszik, hogy a napló sem ér önmagában semmit sem).


Idézet:
When speaking with Dave Draper this summer, Dave stated, "I think cardio is over-rated." Dave kept his body lean through resistance training six times per week and an incredibly clean diet. During Dave's book tour this summer, he was asked about cheating on his diet. The Blonde Bomber continues to have an enviable physique because he constantly eats clean. When pushed about a cheat food, Dave replied, "a bran muffin."

és pl. látom sztereót, hogy szarik a kardióba. 90-95% diétával fogyaszt versenyre. ezzel szemben láttam már a döncit úgy bringázni, hogy négy pulóvert használt el az izzadtság feltörlésére... és még az õ kardiója mellett is azt mondja, 80% legalább a kaja, ha nem több.Szóval lehet ebben a témában vitázni. Minden állításhoz pár óra alatt található pro és kontra vélemény, cikk, kutatás....
_________________________
föléd lehet, hogy kerekednek, de fölém nem, mert én leszarom õket - Jokerface

...if you aren’t part of the solution then you are a part of the problem...

Robi, az embereket nem fogod tudni egyedül megjavítani...
ahogyan Téged sem fog tudni semerre megváltoztatni senki sem.
- ATX, 2004. január 6. 22:58

...te bazmeg olyan hüje vagy, hogy azt tanítani kellene,
vagy a tippek rovatban naponta frissülõ hírként betenni...
- ratkid 2004-08-08 23:16

Top
#60150 - 2005-03-14 06:53:44 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Robi]
Krino Offline
a fórum istene
****

Regisztráció: 2001-12-16
Üzenetek: 34787
Idézet:
mert ha a súlyokat kb. 20-30%-kal csökkented, az ismétléseket meg mondjuk duplázod, akkor a végzett munka több lesz, tehát edzés közben is több az elégetett kalória. Persze az is igaz, hogy a kalória egy jelentõs része nem csak az edzés alatt ég el, hanem az utána következõ órákban.
ezt mnodja amen's fintess. jónagy baromság. a kulcs NEm a kalórák elégetése hanem a zsírból szárzamzó aklóriák elégetése, cskahogy sújzós edzést nem lehet aerob módon végezni.

Top
#60151 - 2005-03-14 07:00:35 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Krino]
Krino Offline
a fórum istene
****

Regisztráció: 2001-12-16
Üzenetek: 34787
Idézet:
Egy versenyszinten felkészült testépítõ atléta, amikor diétába kezd, akkor fokozatosan de a végére elég grasztikus mértékben megvonja a kalóriákat. Elsõsorban a szénhidrátok megvonása jelent nála egy érezhetõ erõszintbeli csökkenést. A magas ismétlésszámú pumpáló edzést az én ismeretem szerint ide, a diéta végén lévõ edzésekre alkalmazták.

de NEM "zsírégetére"! a magas iszmétlésszámú edzés funciója verseny elõtt a zseparáció, erezettség, kereszzálka kidoolgozása, a víz eltütetése az izmok körül.

Top
#60152 - 2005-03-14 08:14:32 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Robi]
VChris Offline
idegen
**

Regisztráció: 2004-11-07
Üzenetek: 31
Nos, akkor anyázás nélkül, higgadtan, kultúráltan.

Elõször is, köszönöm szépen Robi a szép linkgyûjteményt.
Akkor ugye azért kapitális baromságot nem mondtam/csináltam azzal a 15-ös ismétléssel?
Higgyétek el, én eddig sehol nem hallottam, hogy ez rossz lenne. Nem tudhattam, hogy ezen a fórumon egyesek mást gondolnak errõl. Én csak abból indultam ki, hogy eddig ezt a módszert ismertem, diétával összekötve saját teljesítményemhez mérten amilyen keményen csak tudtam, megcsináltam, és lement 8 kiiló. Persze, én korábban sem állítottam, hogy ez tiszta zsír lenne, sõt ha visszaemlékeztek, még meg is jegyeztem, hogy biztos, hogy veszítettem izmot.
Lehet, hogy igazad van Bunny, és több izmot veszítettem, mint zsírt, de hidd el, zsírt is vesztettem, mert a derekamról ment le rendesen.
Persze ne érts félre, még most sem állítom, hogy az én módszerem lenne az ideális. Ha valaki, ahogy Robi is írja, észérveket hoz, legközelebb ki fogom próbálni.

Kár, hogy egy saját élményemrõl való beszámoló végül anyázásokba alakult át. Tényleg én is megsértõdtem, de komolyan nem tudhattam, hogy itt kicsit más a stílus. De ha nincs ellenetekre, én tényleg tudok tiszta lappal kezdeni.
Áll az alku? :-)

Top
#60153 - 2005-03-14 08:36:34 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: VChris]
Janó Offline
öreg fórumos
***

Regisztráció: 2003-03-21
Üzenetek: 4487
Lakhely: bp-baja
ha már diéta, arra lennék kíváncsi,h ha a kardiót rögtön a súlyzós edzés után véguzi aze mber,akkor kell-e vmi a kettõ közé.
értsd:amino,vagy fehérjeturmix.egyûûltalán melyik a jobb?beveszek némi bcaa-t,vagy vmilyen aminot,akkor az az pár gramm segít megakadályozni az izomleépülést,vagy inkább egy turmix(amiben ugyna van némi ch),amiben van 20gramm fehérje..

Top
#60154 - 2005-03-14 09:22:19 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Janó]
VChris Offline
idegen
**

Regisztráció: 2004-11-07
Üzenetek: 31
Amikor zsírégetõztem, minden edzés elõtt benyomtam egy 35 gramm tejsavófehérje turmixot, hogy az izomleépülést hátha valamennyira megakadályozza. Bár, nem tudom, hogy jól csináltam-e, de hátha erre is mond valaki valamit, és akkor megtudhatjuk.

Top
#60155 - 2005-03-14 10:01:23 Post deleted by drugs bunny [Re: VChris]
Anonymous
Unregistered
Módosította: Re@peR (2005-03-14 10:02:45)

Top
#60156 - 2005-03-14 12:01:14 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni?
Fûzfa Offline
stabilan fórumos
*****

Regisztráció: 2004-12-10
Üzenetek: 530
Van egy unokatesóm - 17 éves, középiskolás lány - nagyából 20 kiló súlyfelesleggel. Nála kifejezetten a szemét kaják okolhatók ezért, egyébként teljesen egészséges, ami egy koplett orvosi vizsgálatból derült ki.

Eljött nála az elõ komoly érzelmi csalólódás! Egy srác, akibe szerelmes lett visszautasította a közeledését a kövérségére hivatkozva. Ekkor kért tõlem segítséget. Mivel nem vagyok szakértõ, ezért megpróbáltam alaposan utánnaolvasni az egész témának, és közben folyamatosan jegyzeteltem, kinyomtattam , kifénymásoltam dolgokat. Ezeket adtam át, és leírtam hogy milyen étkezési szokásokat sajátítson el (kiegészítõt egyenlõre NEM javasoltam).

Amiért most ezt ide írtam az az a mondat amit uncsitesóm mondott nekem miután átolvasta a dolgokat, nagyából így szólt:
-Tehát az alapok után minden mást saját magamnak kell kitapasztalni.

Top
#60157 - 2005-03-14 15:49:31 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Fûzfa]
Maximus Offline
fórumos
**

Regisztráció: 2005-01-10
Üzenetek: 505
Lakhely: Budapest
Sok embernél több esze van az uncsitesódnak:D
_________________________
A szerelem definiálhatóan amorfizálódott periférikus komplexum, ahol pszeudaindivalisztikus egocentrumban kínálja a ,,dejób*szni" érzést.

Top
#60158 - 2005-03-14 16:02:48 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Robi]
dagattos Offline
aki kurva okos stb Joker fia és félisten, ha meg királynak vesszük, herceg
***

Regisztráció: 2004-09-28
Üzenetek: 1352
Írnék egy rövid kis vitatörténetet, csak két sorosat azért a másik topicból, mert ez így nekem nem stimmel.
Tehát Vchris leírta az edzésmódszerét, amire, illetve egy másik reflexiójára az illetõnek, miszerint ez a program "kemény", a bunny ezt írta:

"ja, 15 ös ismétlések meg napi 30 perc kardió,az iszonyú kemény! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggrin.gif" alt="" />:D "

Ráadásul szmájlikkal. Na most, erre Vchris: "30 mp-es pihenõkkel a 15-ös ismétlések megfelelõ súlyok esetén igenis kemény zsírégetésnek minõsülnek."

És megkapjuk aztán a miértjét is a dolgonak, azért az ugyanis, mert: "Végül is egy kis fizikával ez logikusnak tûnik, mert ha a súlyokat kb. 20-30%-kal csökkented, az ismétléseket meg mondjuk duplázod, akkor a végzett munka több lesz, tehát edzés közben is több az elégetett kalória."

Azt hiszem, már az elsõ válasz is, hgy ez igen kemény zsírégetõ edzés, tehát már az is okozta, hogy így reagált mindenki. Hiszen egy 500* megtárgyalt régi teória mellett áll ki egy "igenis"-sel. Mi az érv az "igenis"-re, szerintetek? Hol lehet érvelni at "igenis" ellen? 1+1 az igenis 3. Erre nem lehet mit mondani, látod, hogy az illetõnek akkor is 3 marad, ha megdöglesz.

A másik része, hogy nehéz belátni, hogy attól, mert egy széria nem 30, hanem 50-60 másodpercig tart, az jelentõs különbség, szemben a 60-80 perces kardióval mondjuk.
De ennél sokkal egyszerûbb az, hogy a 15-ös ismétésszám ugyanúgy anaerob mozgás.
És most anélkül, hogy belemenne az ember mindenféle számításokba, hgy zsírból nem nagyon lehet energiát nyerni kis idõ alatt, stb, én csak a saját egyszerû logikámmal teszek fel egy kérdést: vajon melyik mozgás jelent a szervezetnek nagyobb stresszhelyzetet: egy 60 másodperces intenzív mozgás, vagy egy 60 perces kényelmes, aerob? És vajon stresszhelyzetben mit használ fel inkább a szervezet: az energiát fogyasztó izmokat, vagy az energiát adó és melegítõ zsírt? Nem biztos, hogy igazam van, csak egyszerûen így látnám logikusnak.

A téma másik részéhez: nyilván vannak egyéni eltérések, és fõleg egész másképp fog lefogyni ez izmos ember, mint én izomtalan. Én azt tudom, hogy én úgy diétáztam, hogy nem nagyon kardióztam, és 6 hónap alatt lement 25 kiló. Csakhogy ezt nyilván úgy értem el, hogy a kalóriát nagyon visszavettem, a ch-t különösen, úgyhogy eléggé elgyengültem, úgyhogy én legalábbis a legközelebbi diétámat gyökeresen másképp fogom csinálni, és pontosan ezzel a dologgal szakítok, ami itt nekünk a magyarázatképp volt emgadva: hogy a kalóriadeficit a lényeg.
_________________________
- Nono, fiam! Royal pimpõke!

Top
#60159 - 2005-03-14 16:26:00 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: dagattos]
VChris Offline
idegen
**

Regisztráció: 2004-11-07
Üzenetek: 31
Kedves Dagattos!

Harag nincs ugye? Akkor sem, ha reagálok az általad írtakra, ugye? Kultúráltan, nyugodtan, higgadtan.

Van igazság és logika az általad leírtakban, de van azért egy pici kis logikai hiba is benne:

Szóval úgy tûnik az volt a gond, hogy azt írtam, hogy: "igenis kemény"

Nézd, ezzel nem szálltam szembe az általatok sokszor megtárgyalt teóriával. Szerintem :-)

Ugyanis ezzel, az állítással, hogy "igenis kemény", ezzel nem mondtam ellent a ti elméleteteknek!!! Ezért nem állja meg a helyét az az állításod, hogy az "igenis"-sel nem lehet mit csinálni. Mert attól, hogy valami nem hatásos, még bizony lehet kemény, akár nagyon is! Tehát az "igenis"-em nem arra vonatkozott, amire gondolod.
Azokon az edzéseken én elkészültem rendesen, ezért írtam, hogy kemény volt. A 30 perc kardiót is úgy csináltam, hogy olyan tempón futottam, hogy majd kiköptem a tüdõm. Ettõl volt kemény. Persze lehet, hogy nem volt hatásos(!), nem is azt állítottam, hogy tuti a leghatásosabb volt. És hidd el, hogy ezt a módszert, amit csináltam, nem magam talátam ki, hanem olvastam neten. Nem tudom már, hogy hol.
Kicsit tényleg úgy éreztem, hogy azért volt gondotok velem, mert valamit tudtam valahogy. Nekem eddig senki nem mondta, hogy ez ne így lenne. És csak arra próbáltam utalni, hogy egy fórumon kezdõvel egy kicsit, csak egy ici-picit lehetnétek empatikusabbak. Tényleg kétségtelen, hogy én is hamarabb sértõdtem be, mint kellett volna.

Egyébként látod, hogy a Robi által leírtak is azt támasztják alá, hogy különféle felfogások vannak a zsírégetésrõl. Én például eddig azt hittem, hogy a nagyobb izomtömeggel sokkal-sokkal több zsírt lehet elégetni. És a Robi által linkelt cikkek között az egyikbõl kiderül például az is, hogy ez igaz ugyan, de a különgség rendkívül elenyészõ.
És tényleg hidd el, hogy nem vagyok én makacs és keményfejû. Amit Bunny írt, meg Te is írtál, abban tényleg van logika!

Azért is csináltam a kardió elõtt súlyzós edzést, mert azt is olvastam, hogy egy órás intenzív súlyzós edzés kiüríti a glikogénraktárakat az izmokból, és az utána végzett aerob kardiógyakorlat során így már szinte csak a zsírból égeti el a szervezet a kalóriát. Hangsúlyozom, ezt is olvastam. És mivel ez valami testépítéses cikkben volt leírva, miért ne hihetném, hogy így van. És ha ezt leírom, az nem azt jelenti, hogy én makacsul kötöm az ebet a karóhoz, hogy de márpedig ez így van, hanem csak annyit jelent, hogy olvastam, és eddig így tudtam. Aztán jönnek érvek kontra, megvitatjuk a dolgot, és ettõl leszünk okosabbak mindannyian!
Ez a fórum lényege.


Módosította: VChris (2005-03-14 16:30:23)

Top
#60160 - 2005-03-14 16:43:39 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: VChris]
dagattos Offline
aki kurva okos stb Joker fia és félisten, ha meg királynak vesszük, herceg
***

Regisztráció: 2004-09-28
Üzenetek: 1352
"esetén igenis kemény zsírégetésnek " Elhiszem, hogy nem így gondoltad, de ezt írtad le. Mivel szövegelemzéssel foglalkozom, odabaszna, ha ilyen szemantikai jellegû logikai hibát ejtenék egy szöveggel kapcsolatban. A mondat jelentése tehát az, hgy kemény zsírégetés volt ez szted, érted?

De mindegy, ez már nem lényeg.
Ahhoz viszont nem kell tudósnak lenni, hogy az ember, ha látott már pár embert, és hogy hogyan fogynak, akkor lássa, hogy bizony nagyobb izomtömeggel sokkal gyorsabban lehet zsírt égetni.
Igen, csak ez az elmélet egy apróságot felejt el: a glikogén az izmokat erõsen védi a lebomlástól, tehát, ha kiüríted, izomból is fogsz veszíteni!
De mondjuk lehet, hogy nem nekem, a fórum legmagasabb zsírszázalékosának kéne értekeznem a zsírégetésrõl, felválthatna már vki!! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggrin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggrin.gif" alt="" />
_________________________
- Nono, fiam! Royal pimpõke!

Top
#60161 - 2005-03-14 16:50:46 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: VChris]
Galahed Offline
vadidegen

Regisztráció: 2005-03-13
Üzenetek: 7
Lakhely: Vidék
Szeretnék a zsirégetés témához hozzátenni vmit, bár a cikk nem a saját szerzeményem, de hátha tanulunk belõle valamit

Szóval beollózom ide Robzon Úr cikkét a szomszéd topicból, aztán vonja le mindenki a következtetést a zsírégetés nemegyszerû tudományából.... ( jogosan használom, nekem irta :-) )

"A táplálkozás az energia mérleg egyenletének egyik oldala - a bevitel -, de a fogyást okozó energiadeficitet úgy is létrehozhatjuk, ha a másik oldalt - az energia felhasználást - növeljük. Sajnos az energiadeficittel „megijesztett” szervezet, nem nagyon akar megszabadulni a zsírtól, és ez érthetõ is, év százezreken át a zsír-vésztartalékunk volt a legfontosabb a túlélés szempontjából, az esõsévszaki (vagy valamilyen) ínséges idõszakok alatt. Fontosabb mint az izmok. Szabályosan ki kell kényszerítenünk a szervezetünktõl, hogy a zsírt égesse el: olyan állapotba kell hozni, hogy egyszerûen ne legyen más választása. Ugyanis normál esetben az energia igényt szénhidrátok elégetésébõl fedezzük, és nagyon jól be vagyunk rendezkedve az átmeneti tárolásra: az elfogyasztott szénhidrátokat glikogénné alakítjuk, és a májban (100g-140g) és a harántcsíkolt izmokban (400g-500g) elraktározzuk, mint egy akkumulátorban. És jó sok fér ezekbe az akksikba akár több mint 2000kcal is! Az izom összehúzódás energiáját közvetlenül egy ATP(andenozintrifoszfát) nevû anyag szolgáltatja, ezt kell elõállítanunk valahogy. Erre két bevált módszerünk is van:
- ANAEROB lebontás: amikor oxigén hiányában zajlik a lebontás. Ez a rosszabb hatásfokú, egy szõlõcukor molekulából lesz 2ATP + tejsav. Ezt a módot akkor használja a szervezet, ha hirtelen kell nagy erõt kifejteni, ha nagyintenzitású a terhelés, pl. súlyzózás, rövidtávfutás.
- AEROB lebontás: amikor oxigén jelenétében zajlik a folyamat. Itt egy szõlõcukor molekulából 38ATP keletkezik (+co2 és víz, tejsav nem), tehát tizenkilencszer jobb a hatásfoka, mint az anaerob útnak. Ezen a módon nyerünk energiát, ha közepes, vagy kisintenzitású terhelésnek tesszük ki magunkat, hosszu ideig, pl. hosszútávfutás, kerékpározás. A "hosszu ideig" az edzettsegfüggö jellemzöen minel edzettebb valaki annäl hamarabb indul be näla a zsiregetes (akär 15-20 perc utän) es minel edzettlenebb annäl kesöbb (40-50 perc utän).
Most balgán hihetnénk, hogy mivel rosszabb a hatásfoka, - tehát több anyagot kell elégetni ugyanannyi energia nyeréshez, - az anaerob edzés sokkal jobban fogyaszt. Csak van egy kis bibi: az elraktározott zsírt csakis, és kizárólag aerob úton tudjuk lebontani. Hát ez tényleg gáz. Összefoglalva: (mik a kritériumai a zsírégetést elõidézõ mozgásnak):
- 50-60%-os tartomány: A terhelés mértékét legjobban a pulzusunkon tudjuk mérni. A pulzusszám arányos a terheléssel. Ha túl alacsony a terhelés, nem nagyon történik semmi, ha túl magas, akkor viszont már nem tudunk aerob módon zsírt lebontani, az oxigénhiány miatt. A maximális zsírégetést az 50-60%-os tartományban lehet elérni. Ezt a következõ módon lehet kiszámítani: alsóhatár = ÉP + 0.5 * (MP-ÉP), felsõhatár = ÉP + 0.6 * (MP-ÉP), ahol ÉP az ébredési pulzus (reggel moccanás nélkül még az ágyban kell kimérni), MP a maximális pulzus, az aktivitás fajtájától függõen mérhetõ, vagy számítható: nõknél 225 - életkor(év), férfiaknál 220 - életkor(év). Tehát egy 25 éves nõ, ha az ébredési pulzusa 60 akkor 60 + 0.5 * (225-25-60) = 130 és 60 + 0.6 * (225-25-60) = 144 közötti percenkénti pulzusnál érheti el a legnagyobb zsírból fogyást. A pulzust mellpántos pulzusórával lehet a legegyszerûbben kontrollálni, ezek EKG pontosságúak, és csipogással is jelzik, ha edzés közben kilépsz a beállított pulzustartományból. Érzésre amúgy ez nagyjából a laza kocogás intenzitásába esik. Szóval - úgy fest - jobban jársz a laza kocogással, mintha kiköpnéd a tüdõdet. Lényeges, hogy az edzés teljes idõtartama alatt folyamatosan tartsd a tartományt, 3 * 10 perc 1 perc pihenõkkel egyáltalán nem egyenlõ 30 perc, hanem sokkal inkább egyenlõ nagy 0.
- Rendszeresség: Itt ugyanolyan fontos a maximális 6ás eléréséhez, mint a táplálkozásban.
- Idõtartam: A zsírégetõ folyamatok beindulásához idõ kell, 30 percnél rövidebb edzéstõl ne várjunk hatást, de 40 percnél ne nagyon csináljunk eleinte hosszabb edzéseket, motivációs problémák miatt. Kesöbb toväbb növelhetjük az idötartamot, összevonhatjuk az edzeseket, peldäul 3 * 70 perc hatäsosab mint 6 * 40 perc.
De akkor most konkrétan milyen mozgást csináljunk? Tök mind1! Szerintem a legkevésbé megterhelõ akaratilag, és súlyosan elhízottak számára sem veszélyes az izületekre a szobabringázás. De ugyanilyen jó a lépcsõzõgép, a kocogás, a kemény séta, a futópad, az aerobic vagy akár a szex (azoknál akik sportszerûen ûzik) vagy akármi más ha a fenti követelményeknek megfelel. Lenyeges meg, hogy annäl jobb az aerobedzes zsiregetes szempontjäbol minel nagyobb izomtömeget mozgat meg, es minel gyorsabban. A gyosabb mozgäs intenzivebb verkeringest idez elö, igy kevesbe fordulhat elö a helyi savasodäs (azaz hogy lokälisan anaerob az edzes). Peldäval megvilägitva, ha valaki a 140-es pulzust nehez fokozaton 50-es csapässzämmal eri el szobabringän az joval kevesbe fog zsirt egetni, mint aki könnyü fokzaton, 100-as csapässzämmal teker. "

Top
#60162 - 2005-03-14 17:36:37 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Galahed]
Robi Offline

az elméleti gyúrós
*****

Regisztráció: 2000-06-13
Üzenetek: 7636
Lakhely: Szeged
Ezek az elméletek mind, az izom mûködésének egy modelljére alapulnak. Az izom energiafelhasználására van egy "grafikon":namost:

az x-en van az idõ, ha minden igaz, akkor másodpercben...
mint látható, az izom ATP-bõl csak 1 vagy 2 másodpercig nyer energiát,
szinte csak az elsõ összehúzódásra elegendõ, éppen annyira, hogy elugorjon reflex-szerûen egy támadás elõl.

az elsõ 10-20 másodpercben az izom energiája nagy részét a CP, azaz a foszfokreatin (izomban tárolt kreatin foszfát, ha jobban tetszik) lebontásából nyeri

de ezzel a folyamattal egyidõben beindul egy másik energaellátó folyamart, a glikolízis is, azaz a rendelkezésre álló szabad glikogén lebontása.

mindezen folyamatok relatíve gyorsan zajlanak, és nem vagy csak kevéssé igényelnek oxigént. ezért nevezik õket anaerobnak.

tehát az energiát olyan 1-2 percen át a szervezet anaerob kémiai reakciókból nyeri. nagyrészt.

namost. az anaerob reakciók mellékhatása, a keletkezõ tejsav (és tán ammónia is, de ez korántsem biztos - nem vagyok biokémikus). RÉSZBEN ez a tejsav lesz aztán az okozója annak, hogy nem tudunk azonos intenzitással tetszõleges számú ismétlést megcsinálni - a másik okozója sejtszintû, és abban van, hogy az izomban miofilamentumok mozdulnak el összehúzódáskor, és ezek elektromos potenciáljával történik valami, de ebbe ilyen részletesen ne menjünk bele.


az egész folyamat alatt elkezd beindulni, és a 120 másodperc végére már szinte teljesen átveszi az energiaellátás szerepét az ún aerob, vagy oxidációs energiaellátás. ezt a tartományt nevezzük aerobnak.


Idági minden rendben is van a modellel.


A kérdésem egyik edzõi továbbképzésen (pontosabban étrendkiegészítés-szakértõi) az volt, hogy ez a grafikon a testépítõ edzés alatt, amikor sorozatok vannak, hogy alakul át. mely részei hogyan és mennyire szûkülnek, hogyan befolyásolja a sorozatok közötti pihenõidõ, mivel mármint milyen edzéssel és milyen táplálékkiegészítéssel lehet egyer részeit elnyújtani....
és bizony a sportkórház akkori fõorvosasszonya... hát, elvérzett ennek a magyarázatán. még nagyon komoly szakik sem igazán tudják.... és itt jönnek be az életbe a kedvenc matematikai témám: a nem lineáris modellek. egy kis változás mondjuk a fekvenyomás súlyában... azaz mondjuk az az 5 kg, ami az 90 és a 95% 1repmax között van, hogyan is befolyásolja a modellt, mert nagyon. így lehet az, hogy szinte aerob módon tud valaki 15-20 vagy még több ismétlést csinálni mondjuk 100 kilóval, de 120-szat alig tud 1RM-be kinyomni.... és hasonlók.szóval, amire az egész aerob / anaerob elméletünket alapozzuk, az egyetlen egy, elkezdett és folyamatosan, mondjuk szobabringán végzett monoton mozgássor. minden ennél komplikáltabbon, elvéreznek modelljeink.


a testépítõk(most versenyzõkre gondolok), akikbõl én gyakorlati tapasztalatokat próbálok meg minden alkalommal kihúzni, azok a 80 vagy még nagyobb %-ban az étkezéstõl teszik függõvé a diétát. az anyagcserét az étel bevitelével jobban tudjuk befolyásolni, mint az edzéssel. az õ gyakorlati tapasztalatuk szerint. idõzíteni, ha amúgy is az adja a nagyobb hányadát a sikernek, egyszerûbb, és kevésbé fáradtságos, mint TÚL-tökölni az edzések milyenségét.

DE!!!

Én szeretek beszélgetni nem csak testépítõkkel. Hanem pl. bringásokkal, futókkal, maratonoskkal is. Hogy õk hogyan tudják beosztani az erõt, mit tesznek egy-egy edzés után a jobb regenerálódás érdekében, hogyan tudják az izom (szervezet) energia-tároló képességét "edzeni". stb.

majdnem biztosnak látszik számomra ebbõl, hogy MINDEN intenzív kardiózás (10-20-30 perc, nagyon nagy izzadás, nagyon nagy pulzus), az izomlebomláshoz vezet. ezt BCAA-k és/vagy glutamin edzés elõtti szedésével, L-karnitinnel, a glikogénraktárak edzés elõtti feltöltésével lehet megakadályozni. nagy kérdés azonban az, hogy ez az ideiglenes izomlebomlás, a kellõen megtámogatott pihenéssel és regenerálással nem járul-e pl. a kapillárisok sûrûségének és átjárhatóságának növekedésén keresztül, ciklikusan az edzéstervbe kapcsolva akár hozzá is az izomépítéshez.

az biztos, hogy a rendszeres intenzív kardió "elfogyasztja" a fehér izomrostokat (vagy legalábbis nem kedvez a hipertrófiájuk maximalizálásának), és a hipertrófiára kevésbé képes vöröseket "edzi". ez egy testépítõnek NEM célja.

nagy kérdés, hogy a nem túl intenzíven de sok ideig mozgatott izmok hogyan és mennyire járulnak hozzá a zsírégetéshez. mivel a sok és nem intenzív kardió (mondjuk heti 7x1 óra reggel és 7x1 óra este, ez 14óra hetente, azaz két teljes 8órás munkanap a fürdésekkel együtt) borzasztóan unalmas, fárasztó, idõrabló, alig ismerek valakit, aki képes rá és meg is csinálja. azt találták ki helyette az "okosok", hogy pl. intervallum edzést csinálnak. azaz 5 perc lassú, 5 perc kibaszott kemény sprinteket váltogatnak 3x, ez fél óra, de zenére nem olyan unalmas, mint a sétálás a futópadon 2 órán át. azt is kitalálták, hogy ez olyan enzimeket aktivál, amik segítenek aztán a zsírsavak "mobilabbá" tételében...


Módosította: Robi (2005-03-14 18:02:28)
_________________________
föléd lehet, hogy kerekednek, de fölém nem, mert én leszarom õket - Jokerface

...if you aren’t part of the solution then you are a part of the problem...

Robi, az embereket nem fogod tudni egyedül megjavítani...
ahogyan Téged sem fog tudni semerre megváltoztatni senki sem.
- ATX, 2004. január 6. 22:58

...te bazmeg olyan hüje vagy, hogy azt tanítani kellene,
vagy a tippek rovatban naponta frissülõ hírként betenni...
- ratkid 2004-08-08 23:16

Top
#60163 - 2005-03-29 17:46:53 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Robi]
Eye of Odin Offline
vadidegen
***

Regisztráció: 2005-03-28
Üzenetek: 13
Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy kinek mi a tapasztalata, hogy diéta/szálkásítás közben mennyire durranak be az izmai? Most én is szálkásítok és olyan érzésem van, hogy nem annyira áramlik vér az izmaimba pedig a súly és az ismétlés nem sokat változott,tömegnövelés közben nagyon éreztem a bedurranást.
_________________________
SIC ITUR AD ASTRA

Top
#60164 - 2005-03-29 17:48:04 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Eye of Odin]
lord_helmet Offline
ezerposztos
***

Regisztráció: 2004-04-06
Üzenetek: 1651
Lakhely: mindig vki mögött van...
ugyanannyira bedurrannak ,sõt..
_________________________
How long have you been training now?
Sixteen years!
How many hours every day?
Four hours a day, seven days a week!

Top
#60165 - 2005-04-12 14:30:01 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Eye of Odin]
Shark Offline
шаркпапа :D
****

Regisztráció: 2004-03-01
Üzenetek: 7992
Nálam a kisebb súly/több ismétléssel is bedurrannak... Egyébként a kaja "letisztításával", az eddzések sürüsítéséval (heti 3 helyett 5) és a mindennapos 15-20 perces kardio beiktatásával nálam sikerült 20 kilót elhagyni. Persze ebben izom is volt jócskán, és még zsír is maradt. de így már nagyobb reményekkel és sokkal jobb állóképességgel látok neki egy tömegelésnak, amiben a minõségi kaják megtartásával igyexem majd minél inkább izmot felszedni. és így néhány hónap múlva egy még sikeresebb diétába kezdhetek, hogy megszabaduljak az összes zsírtól...
Nálam az erõ elszállása akkor jelentkezett leginkább, amikor csináltam olyan ciklusokat, hogy 3-5 napig semmit sem kajáltam, de maradt az eddzés, és a kardió. A zsír ijenkor láthatóan fogyott, viszont erõbõl és izomból is ekkor vesztettem a legtöbbet szerintem...
Ja, és mégegy: tisztán csináltam az egészet. Vitamin, bio-slim, zöldtea, napi 2 antioxidáns... ennyi...

Top
#60166 - 2005-10-11 00:14:44 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Shark]
Bocee Offline
vadidegen

Regisztráció: 2004-08-21
Üzenetek: 18
Sziasztok!
Eléggé összetett kérdést fogok feltenni de sok köze van a topichoz is!
Végigolvastam az egész topicot és megmondom öszintén nemlettem okosabb ettõl a sok infotol!:)
Pár napon belül fogok ujra elkezdeni edzeni 1 év kihagyás után!Eléggé elhiztam véleméynem szerint bár senki más nem látja rajtam kivül de engem nagyon zavar!Edzésben eddig nem sokat értem el a sok hiba miatt!Másfél év edzéstõl alig maradt meg rajtam vmi!Most a zsir és az összesettség dominál rajtam!
LEginkább a hasamon és a fenéktájon látszik amitõl megõrülök!Onnan szeretném a leggyorsabban eltüntetni!Viszont a felsõtestet pedig szeretném visszahozni a régi állapotába!Létezik vmi speckó mód amivel aránylag kivitelezhetõ ez???Tudom lehetetlen egyszere nõni és fogyni is de nekem a kettõ közti átmenet teljesen megfelelne most az elsõ idõkben!Ugysincs mibõl összeeseni és veszteni most nagyon!Ha ez teljesen lehetetlen akkor inkább elõször a fenék és a has leadására áldoznám az idõt!Viszont a futópadozást és társait nagyon nem csipem!Olyan sulyzos edzésterv érdekelne amivel ez kivitelezhetõ!
Hát ennyi lenne az én nézetem és kis történetem,ha nagy hülyeségeket irtam és kérek akkor ne haragudjatok csak probáltam teljesen öszinte leirást adni abbol ami most a fejemben van!ÉS egy helyes utra való ráirányitást nagyon megköszönnék a tapasztalt társaktol!

Top
#60167 - 2005-10-11 03:04:59 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: Bocee]
bobolysza Offline
stabilan fórumos
***

Regisztráció: 2005-08-18
Üzenetek: 672
Lakhely: Lakás
Szia!

A helyi zsírégetés legendája csupán legenda, a szervezeted nem ismeri a tükröt, nem tetszeni akar, hanem hasznosan és kiegyensúlyozottan mûködni. Pontosan emiatt siránkoznak a lányok is akik fogyni akarnak, hiszen a mellük is kisebb lesz a diéta folyamán, nem csak a kényes területek! A te esetetben egyébként szerintem abszolút kivitelezhetõ, hogy egyszerre építs izmot és veszíts zsírt. Ugyanis ha megfelelõ fehérje mennyiséget viszel be, az izmok a súlyzós edzés hatására növekedni fognak, viszont ha emellett a zsírbevitelt alacsony, a szénhidrátbevitelt pedig mérsékelten alacsony szinten tartod, és adsz mellé egy kis aerob mozgást heti 3 alkalommal, akkor zsírt is fogsz égetni. Sajnos a futást, bringázást, lépcsõzést nem lehet elkerülni, mert a zsírégetés lényege, hogy aerob mozgást végzünk, vagyis olyan mozgást, amit megfelelõ intezítással viszonylag hosszú ideig tudunk végezni. A súlyzós edzés anaerob, vagyis a szervezet rövid ideig van nagy terhelésnek kitéve. Hogy mennyi a kalória szükségleted, a bodybuilder.hu -n megtalálod, és a többi okosságot is, hogy sikeresen diétázz! Egyébként a futópadozást nem csak te nem csíped, de ha minden olyan egyszerû lenne, akkor mindenkinek kockás hasa lenne!
Bye

Top
#60168 - 2005-10-11 08:52:51 Re: Diéta/szálkásítás alatt hogyan kell edzeni? [Re: bobolysza]
Bocee Offline
vadidegen

Regisztráció: 2004-08-21
Üzenetek: 18
Köszi a gyors választ!

Az lenne még a kérdésem hogy ugye természetesen a sulyzos edzés mellett mindenképpen végezzek has és láb edzést?
Ugy gondoltam hogy 1 nap aerob edzés és egy nap konditermi edzést fogok csinálni!A hasazást melyik nap végezzem???

Top
Page 1 of 4 1 2 3 4 >Moderátor:  Biomechanika, Harvy 
Csevegő

Shop.Builder Hirdetés
Ki van Online?
1 Regisztrált (1 láthatatlan), 1 Guest and 0 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
BB.Tv Flash
BB.Tv  |  BB.Rádió  |  BB.Tv Flash
Fórum statisztikák
12107 Tag
26 Fórum
1585 Téma
312063 Üzenet

Max Online tagok száma: 506 @ 2014-06-05 08:18:00